2017. április 23., vasárnap

Rembrandt

(1606-1669)
Leidenben megszületett Rembrandt (Rembrandt Harmensz van Rijn) németalföldi festő és rajzművész.

Leydenben született paraszti eredetű családban, apja molnár volt. Szülővárosában Jacob van Swanenburgh, Amszterdamban Pieter Lastman indította el művészi pályafutását. Első műveit az 1620-as évek végétől ismerjük. Festmények mellett ekkor készített rézkarcokat, tollrajzokat, grafikai működése végigkíséri egész munkásságát.

Művészi érdeklődésének középpontjában kezdettől fogva az emberábrázolás állt. Önmagáról és feleségéről, Saskiáról készített portréi számos megrendelést juttattak a fiatal festőnek az előkelő amszterdami polgárok köréből. Első nagyszabású művei, a hagyományos csoportarckép műfaját új felfogásban ábrázoló Tulp doktor anatómiája (1632), a ruhátlan emberi test szépségeit költőien tükröző Danaé (1636) és a Sámson megvakítása (1636) sikerekben gazdag korszakának emlékei.

Művészi munkásságát összefogó jelentős feladat megoldására 1642-ben nyílt alkalma, amikor az amszterdami lövészek parancsnoka és 16 társa a lövészegyesület csoportképét rendelte meg nála – ez az Éjjeli őrjárat címet kapta.

E mű sikertelensége és feleségének halála magányossá tette a mestert. Egyre gyakrabban a város zsidónegyedében és szegénynegyedében találta meg modelljeit. A társadalom elesettjei iránt érzett őszinte együttérzése, a divatos témáktól és festésmódtól eltérő szuggesztív festői formálása elidegenítették tőle gazdag polgári megrendelőit. 1656-ban anyagi csődbe került és a szegénynegyedbe költözött. Ekkor alkotta portréművészetének remekeit: élettársáról, Hendrickjéről és fiáról, Titusról készített képeit és önarcképeit.

Életének utolsó éveiben a magára maradt és anyagi gondokkal küszködő festő még két megrendítő remekművel (Önarckép és a Tékozló fiú hazatérése) zárta le a mintegy 700 festményt, 350 metszetet és 1500 rajzot tartalmazó életművét.






















Forras : https://baloghpet.com/2009/07/15/rembrandt-a-nemetalfoldi-barokk-hires-festoje/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése